Ülkemizi sarsan Kahramanmaraş depreminin ardından hayatını kaybedenlerin yasını tutuyor, evleri yıkılan vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalar sadece konutlar değil, asırlık kültürleri barındıran tarihi yapılar da depremin etkisiyle yıkıldı, bir kısmı da tamamen yıkıldı.
Özellikle semavi dinlere mensup insanların yüzyıllardır orta kesimlerde yaşadığı Hatay, depremden en çok etkilenen çevre illerden biri oldu. Antakya’nın Kapıları Twitter hesabının ve diğer kullanıcıların aylar önce paylaştığı hikayelerini tarihi bina ve ören yerleri ile derledik.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen sarsıntıların ardından çevredeki 10 ilde büyük hasar meydana geldi. Kaybettiğimiz canlarımızın yasını tutarken bir yandan da enkaz altında kalan vatandaşlarımıza her zaman ulaşmaya çalışırken bir yandan da evini kaybeden insanlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz.
Depremin şiddetinin yarattığı büyük tahribattan sadece vatandaşlarımızın konutları değil, binlerce yıllık tarihimiz de etkilendi.
Twitter’da Antakya Gates isimli bir hesap aylardır Hatay’ın dört bir yanında birbirinden değerli kültürel eserleri paylaşıyor.
1. Çet Koleji
1908 yılında Rıfat Rahmet’in ölümü üzerine yapı mirasçılarına kalmıştır. Bir rivayete göre Rıfat Bereket hayattayken bu konakta kalacak kadar şanslı değilmiş. Hatta bu konuda bir türkü olduğu da söylenmektedir:
2. Antakya Habib-i Neccar Camii
3. Hatay Meclis Binası
4. Antakya Protestan Kilisesi
5. Antakya Aziz Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi
6. İskenderun Latin Katolik Kilisesi
7. Samandağ Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi
8. Antakya Sinagogu (Yahudi Sinagogu)
Türk Musevi Cemaati, Twitter hesaplarından paylaştığı bu fotoğraflarla Sinagogun yıkıldığını duyurdu.
9. Tarihi Affan Kahvesi
10. Hatay Arkeoloji Müzesi
11. Hatay Uzun Çarşı
Hatay’da yaşayan aile bireylerini depremde kaybeden Bora Selim Gül, Antakya’nın Kapıları sayfasının sahibi.